عدم نظارت کافی، فرسودگی خودروها و افزایش آلایندگی از جمله مشکلات ناشی از این مساله بهشمار میرود که همین موضوع ضرورت اعمال سیاستهای کنترلی و ساماندهی را بیش از پیش آشکار کرده است. اواخر سال گذشته موضوع دریافت مبلغ بیشتر از خودروهای پلاک شهرستان برای ورود بهمحدوده طرح ترافیک تهران از سوی شورای اسلامی شهر تهران مطرح شد که در نهایت با مخالفتهایی به سرانجام نرسید.
مخالفت وزیر کشور با مصوبه شورای شهر درباره خودروهای پلاک شهرستان
بهمنماه سال گذشته بود که مهدی چمران، رئیس شورای اسلامی شهر تهران درباره ورود خودروهای پلاک شهرستان به تهران بیان کرد: «برخی از این خودروها برای مدتی طولانی در شهر حضور دارند و حتی بهعنوان وسیلهای برای مسافرکشی استفاده میشوند. این درحالی است که تاکسیداران رسمی برای دریافت مجوز فعالیت، هزینههای بالایی پرداختهاند. بههمین منظور نرخ ورود خودروهای پلاک شهرستان به محدوده طرح ترافیک بر اساس تعداد روزهای حضور آنها در تهران متفاوت خواهد بود.»
با وجود اینکه رئیس شورای اسلامی شهر تهران این موضوع را مطرح کرد، اما وزیر کشور درباره این مصوبه شورای شهر برای خودروهای پلاکهای شهرستان گفت: «از مجاری رسمی هنوز این خبر دریافت نشده؛ اما همانطور که گفتهاند اگر براساس این طرح پس از هفت روز عوارض خودروها با پلاک شهرستان در تهران ۱.۵ برابر شود، با آن بهصورت قاطع مخالفت میکنیم؛ چراکه معتقدیم تضییع حقوق شهروندان است.»
اسکندر مومنی افزود: «از طرف دیگر این طرح هیچ کمکی بهکاهش ترافیک و آلودگی هوا نمیکند. بنابراین اذهان مردم فوری به این سمت میرود که بحث درآمدزایی مطرح است؛ نه اینکه هدف رفع آلودگی هوا یا انضباط ترافیکی باشد. از طرف دیگر مردم حقوقی دارند و خودرویی خریدهاند و عوارض و مالیات آن را پرداخت کردهاند و در زمان خرید خودرو کسی به آنان نگفت که شما در آینده نمیتوانید در شهر دیگری تردد کنید.»
ایجاد محدودیت ورود خودروهای پلاک شهرستان به محدوده طرح ترافیک برای درآمدزایی نبوده است
روز گذشته رییس شورای اسلامی شهر تهران با اشاره به ماجرای تصمیمگیری در خصوص افزایش مبلغ دریافتی برای ورود خودروهای با پلاک شهرستان به محدوده طرح ترافیک پایتخت گفت: «هدف اصلی این تصمیم، ایجاد بازدارندگی برای ترددهای غیرضروری و ساماندهی ترافیک در هسته مرکزی شهر بود و دنبال درآمدزایی برای شهرداری نبودیم.»
مهدی چمران در تشریح ماجرای ورود خودروهای پلاک شهرستان بهمحدوده طرح ترافیک اظهار کرد: «زمانی که در حال تدوین نرخ ورود به محدوده ممنوعه مرکزی شهر تهران بودیم، به این نتیجه رسیدیم که خودروهای پلاک شهرستان اصولا نباید به این محدوده بیایند؛ چراکه کار مشخصی در این محدوده ندارند؛ اگر هم کسی کار دارد، مثلا برای خرید یا مراجعه به بازار آمده، میتواند از وسایل حملونقل عمومی استفاده کند.»
وی افزود: «اگر فردی بخواهد با خودرو پلاک شهرستان وارد محدوده طرح ترافیک شود، طبیعتا باید کارت تردد تهیه کند. تصمیم ما این بود که این کارت برای خودروهای پلاک شهرستان گرانتر باشد تا جنبه بازدارندگی هم داشته باشد. البته این افزایش قیمت چندان زیاد هم نبود؛ مثلا اگر برای پلاک تهران ۱۰۰ هزار تومان بود، برای پلاک شهرستان میشد ۱۲۰ هزار تومان؛ یعنی فقط ۲۰ درصد بیشتر؛ لذا موضوع صرفا برای بازدارندگی بود.»
رئیس شورای شهر تهران ادامه داد: «این عدد آنقدر ناچیز بود که در مقابل بودجه ۲۷۳ هزار میلیارد تومانی شهر تهران، حتی اگر درآمد آن به ۲ میلیارد تومان هم میرسید، تاثیری نداشت. بنابراین هدف ما از بررسی و تصویب این طرح، به هیچوجه کسب درآمد برای شهرداری نبود.»
چمران با اشاره به سوءتفاهمی که پیرامون این تصمیم شکل گرفت، گفت: «عدهای برداشت اشتباهی داشتند و فکر کردند قرار است از هر خودرویی که وارد تهران میشود، عوارض گرفته شود یا کارت خریداری کند؛ درحالی که اصلا چنین چیزی مطرح نبود. ما فقط درباره ورود بهمحدوده طرح ترافیک صحبت کردیم تا خودرو کمتری به این محدوده وارد شود.»
سیستم مسافرکشی با نرمافزارهای بدون نظارت را قبول ندارم
رئیس شورای اسلامی شهر تهران در ادامه با انتقاد از وضعیت فعلی تردد در محدوده مرکزی شهر، اضافه کرد: «درحال حاضر با این سیستم مسافرکشی غیرقانونی که بهشکل گسترده در جریان است، فضا به هیچوجه سالم نیست. همه مخالف هستند؛ اما پلتفرمهای مسافربر اینترنتی این روش را رسمی و عمومی کردهاند. هر کسی بدون اینکه مشخص باشد کیست، چه سابقهای دارد و از کجا آمده، وارد سامانه آنها میشود و شروع بهکار میکند و زن و بچه مردم را از هر نقطهای به هر جای دیگر میبرد. این روش جذب نیرو اصلا قابل قبول ما نیست.»
چمران یادآور شد: «در این فرآیند، پول اصلی نه به جیب راننده، بلکه بهجیب شرکتها و دارندگان سامانه میرود. رقمهایی که این شرکتها بهدست میآورند، بسیار بالاست. ما بهشدت با این وضعیت مخالفیم و معتقدیم همه کسانی که در سطح شهر تهران مسافرکشی میکنند، باید زیر نظر سازمان تاکسیرانی فعالیت داشته باشند و شناسنامهدار، پروندهدار و قابلردیابی باشند تا بدانیم چه کسی، در چه ساعتی، کجا بوده و چهکار کرده است.»
رئیس شورای شهر تهران تاکید کرد: «حتی اگر قرار باشد سامانههایی در این زمینه فعالیت کنند، باید زمان تردد آنها مشخص و اطلاعات مربوط به جابهجاییها ثبت و قابل دسترسی باشد. این بهویژه درباره کسانی که بهصورت غیرقانونی مشغول بهمسافرکشی هستند، اهمیت دوچندان دارد و باید در این خصوص تصمیمات مناسب و مقتضی گرفته شود.»